1870-1914: Coordonate ale arhitecturii in Brasov

Perioada 1870-1914 este pentru istoria Brașovului un interval de prosperitate concretizat prin multe construcții noi, care ies din tiparul tradiționalal orașului prin arhitectura pe care o propun, iar uneori chiar prin amplasare. Schimbarea de mentalitate care s-a produs în modul de construire nu poate fi explicată fără o raportare la spațiul central-european, de care istoria Brașovului se leagă strâns până la sfârșitul primului război mondial. În această epocă, aproape nicio clădire semnificativă a orașului nu s-a produs fără influența unor modele culturale maghiare, austriece sau germane.
Contextul orașului, cu particularitățile sale istorice, cu diversitatea sa etnică și culturală, a condus apoi la o adaptare a modelelor împrumutate în arhitecturi cu tonuri locale variate, înscrise însă în curentele epocii: Eclectismul și Arta 1900.
O trăsătură care trebuie menționată, atât pentru eclectismul specific sfârșitului de secol XIX, cât și pentru Arta 1900 în Brașov este încercarea de a marca în arhitectură  identitatea națională – în funcție de grupul etnic care era comanditarul construcțiilor: maghiar, german sau român.


Palatul W. Czell (1901) si Palatul Institutului General de Pensii (1881-1884) la inceputul secolului XX, colectie Ovidiu Gheorghian

Andrassy Ut, Budapesta
Andrassy Ut, Budapesta, 1896 – sursa: Wikimedia Commons

Fatada cladirii Reduta
Fatada cladirii Reduta, 1892-1893 – sursa: Arhivele Nationale.

Burgtheater, Viena
 Burgtheater, Viena – sursa: Wikimedia Commons.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *